Mats Kardell Bodybuilder bodybuilding doping missbuk död ADHD

Om Mats Kardell

Mats Kardell är Sveriges första bodybuilderproffs och mycket meriterad på såväl den svenska som internationella bodybuildningarenan. Han har fyra SM-guld och 1988 blev han tvåa i VM i Australien.

Mats Kardell är öppen med att han under i stort sett hela sin karriär dopade sig och när han la tävlandet på hyllan utvecklade han ett allvarligt drogmissbruk som startade långt innan dess. När han adderade alkohol till sitt missbruk gick det snabbt utför. På några år gick han från att ha varit en firad elitidrottsman till att bli en hårt supande alkis som drack allt inklusive t-röd och handsprit.

Mats Kardell missbrukade bort familj, pengar, bostad – allt. Sommaren 2008 nådde han sin absoluta botten och förstod att han hade två val: Fortsätta dricka och snart vara död. Eller bli nykter och börja resan tillbaka till ett värdigt liv. Han valde det senare och har också bestämt sig för att dela sin historia med den som vill läsa den. När journalisten Katarina Johnson våren 2012 gjorde en intervju med honom till tidningen Narkotikafrågan, den första intervju han kände sig helt nöjd med, frågade han om hon ville skriva hans biografi. Hon sa ja och sedan dess har de träffats många gånger och dessutom gjort otaliga telefonintervjuer.

Mats Kardell lider fortfarande av sviter från sitt missbruk. Han har opererat de så kallade ”bitch tits” som han fick efter att i många år ha tagit steroider, han har bara en fungerande njure, nedsatt syn på ett öga, saknar många tänder och har besvär med bihålorna. Men, som han med viss förvåning konstaterar, utmärkta levervärden.

I vuxen ålder har Mats Kardell fått en adhd-diagnos. Under skolåren blev han skickad till läkare för utredning, men då fanns inget namn för adhd, det konstaterades bara att Mats hade ”myror i ändan”. Med diagnosen kom medicinering vilket underlättar hans liv.

Det mesta har fallit på plast i Mats Kardells nya nyktra liv. Han är dock singel, och ser gärna att den relationsstatusen ändras. Han säger att han saknar att inte ha någon att älska.

Idag bor Mats, född 1959, i uppväxtstaden Mjölby där han arbetar på ett gym.