Dopning eller doping?

När man skriver en bok är det mycket som skall göras. Förutom research (beställa och läsa journaler, domar och framför allt intervjua Mats), så är det en massa språkliga beslut som skall tas. Som till exempel vilket ord som skall användas, dopning eller doping?

   I min mun ligger doping bäst. Språkrådet, som jag ringt och konsulterat, säger att det enligt våra skrivregler bör heta dopning, men att doping såklart funkar. Alla förstår vad som avses, en en språklig purist skulle definitivt skriva dopning. Språkrådets man sa också att i svensk media så dominerar ”dopning”. Korrekt, men när jag jag googlar runt ser jag att Johan Croneman i DN skriver ”doping”, likaså har Expressens Mats Olsson använt det ordet i en artikel från 2013 (”Det var lika bra att Tyson Gay åkte fast för doping, med det efternamnet hade han fått det jobbigt i Moskva under VM.”).  

För att fortsätta mitt jagande efter fakta som skall få mig att fatta beslut om vilket ord jag ska använda ringde jag även Dopingjouren för att höra hur de resonerade när de valde sitt namn. Där får jag veta att när namnet skapades för cirka 20 år sedan så tänkte de inte så mycket, de bara tog namnet. Men efter att i omgångar ha konsulterat Svenska språknämnden (som nu alltså heter Språkrådet) så skriver de konsekvent dopning i alla texter. Sitt inarbetade varumärke vill de dock inte ändra just på grund av att de hetat Dopingjouren i 20 år.

Faktum är att om man ska gå efter resonemanget hur man försvenskar ord så borde det heta bodybuildning. Men det ser jag ingenstans, så där kör jag på bodybuilding – och kroppsbyggning. Jag alternerar mellan orden för att få en viss variation i texten men använder mest ordet kroppsbyggning eftersom Mats föredrar det framför bodybuilding.

Jag förstår att detta dividerande om ett ”n” kan tyckas löjligt för en del, men liksom kroppsbyggaren vill trimma sina muskler till perfektion, vill en skribent putsa texten till fulländning. Och efter att ha funderat några varv så landar jag i att ordet som kommer att användas i boken är DOPNING.

Mats Kardell Dopning doping