Mats Kardell

Mats var en flitigt anlitad modell under sina aktiva tävlingsår. Han har gjort reklam för allt från toapapper till charkuteriprodukter och har poserat på bland annat nattklubbar, möhippor och invigningar. I boken kommer vi att berätta om den gången då Mats och Hoa Hoa gigade på Ikea. Kvällen innan de skulle uppträdda hade de festat rejält och bakfulla som örnar åkte de i panik till Linköping utan att ha få med sig någonting av det som de normalt hade med sig vid en uppvisning (poseringsbyxor, brunkräm och egen favoritmusik).

Ur boken:

När vi kom till Linköping så lyckades Hoa, den ormen, snirkla sig ur hela poseringsbiten genom att helt plötsligt ta på sig rollen som speaker. Jag vill minnas att han var klädd som han brukar: Sladdriga gympabrallor med en redig bunt pengar i fickan och ett gammalt linne med en rutig skjorta över. Han var väldigt flärdfri.

    Jag kände mig panikslagen, men Hoa bara:

– Kör i dina kallingar.

Det där med brunkräm var tyvärr inte möjligt att lösa eftersom det inte ingick i möbelvaruhusets sortiment. Men jag ville smörja in mig för att få den rätta glansen, så kritvit och iklädd kalsonger dränkte jag in min hud i matolja från restaurangköket. Därefter poserade jag medan Hoa snackade. Han är duktig på att skoja och improvisera och får lätt med sig publiken. Jag kände mig dock värdelös på scen. Men publiken, barnfamiljer mest, var entusiastisk.