Om Katarina

Katrina Johnson har en fil kand i journalistik och arbetar som frilansjournalist. Hon har i många år främst skrivit längre reportage och personporträtt och intervjuade Mats i ett reportage som handlade om dopning för tidningen Narkotikafråga våren 2012. Sedan dess har hon tillsammans med Mats arbetat på biografin om hans liv. Katarina Johnson har en enda personlig erfarenhet av bodybuilding. Under gymnasiestiden vid Katedralskolan i Linköping fick eleverna en dag välja att göra en udda aktivitet och Katarina valde då att besöka Linköpings Atletklubb. Hon klev in i en svettosande lokal där några biffiga män stod och stånkade. En musklig man beordrade henne att köra knäböj med en skivstång på axlarna, veva med hantlar och allt annat som ingår när man ger kroppen en rejäl omgång. För att imponera på mannen som stint stirrande såg till att hon gjorde rätt så tog hon ut sig till max. Det innebar dessvärre att hon vaknade upp dagen efter helt oförmögen att ta sig ur sängen då hon drabbats av träningsvärken från helvetet. Hon behövde hjälp med påklädning eftersom hon inte kunde lyfta armarna. Hjälp att ta sig upp- och nerför trappor, hjälp när hon skulle resa sig från en stol. Besöket gav inte mersmak, och föga anade hon att hon några decennier senare skulle ägna mycket tid åt att skriva en fellow östgötes bodybuildingbiografi.

Sporter hon därefter ägnat sig åt av fridfullare sort: Fallskärmshoppning, dykning och thaiboxning. Hon är också förtjust i att vandra, gärna i berg. Kilimanjaro är det högsta berg hon har bestigit. Dock vill hon gärna påpeka att sedan barnen kom (2006 och 2010) så är plockning av en biljard leksaker och kläder den enda sport hon hinner med. Musik är alltjämt ett intresse.

I Katrinas släkt finns en kraftkarl av rang: hennes farfarsfar, den legendariska August Johnson, var vid förförra sekelskiftet världsmästare i tyngdlyftning. Han emigrerade till USA där han bland annat turnerade runt med en cirkus och utförde imponerande kraftprov.

Katarina Johnson är född i Umeå 1962, uppvuxen i Linköping samt sedan vuxen ålder bosatt i Stockholm. Hon har en man samt två barn.