I början på nittiotalet börjar Mats må allt sämre efter ett decenniums missbruk. Ur kapitlet  Panikångest, hjärtrus och svullen testikel:

Jag hade fått bich tits, hängpattar, och det var kaos i kroppen. I tio år hade jag framgångsrikt laborerat med preparat och justerat doser och sorter efter hur kroppen reagerade. Nu spelade det ingen roll hur jag gjorde, kroppen gick bananas och spelade mig spratt hela tiden. Hur jag än försökte hitta rätt balans så fick jag det inte att funka.

Jag började känna mig desperat, jag ville tända till och hitta formen igen och prövade det mesta. Exempel på olika saker jag åt, snortade och injicerade: Anabola steroider, lugnande tabletter, sömntabletter, tillväxthormon, amfetamin, preparat som var avsedda för djur, vätskedrivande mediciner, dopamin för Parkinsonpatienter, preparat med insulin och adrenalin och sköldkörtelhormoner. Bland annat.

Mats Kardell bok officiell hemsida bodybuilding bodybuilder kroppsbyggare